maandag 12 januari 2015

Siegfried, Harry Mulisch. Leesgroep

A
Rudolf Herter is de hoofdpersoon, een internationaalberoemde Nederlandse schrijver van 72 jaar oud die ‘De uitvinding van de Liefde’ heeft geschreven. Het verhaal is vooral geschreven vanuit een auctoriaal perspectief. Je kunt de gedachten van Herter alleen te weten komen als hij deze werkelijk vertelt. Herter gaat naar Wenen om zijn boek te promoten. Hij heeft twee dochters van zijn ex-vrouw Olga en een zoontje Marnix van zijn vriendin Maria. Herter is al bijna heel zijn leven geïntrigeerd door Hitler en komt na een televisie-interview op het idee om een boek over hem te schrijven. Hij wil Hitlers daden en gedachten begrijpen. Nadat hij een lezing heeft gegeven, komt er een ouder echtpaar naar hem toe, Ullrich en Julia FalkDe volgende dag gaat hij bij dit echtpaar op bezoek, omdat hij het gevoel had gekregen dat zij iets over Hitler weten wat niemand anders weet. Ullrich was een kleine, arme, maar goed verzorgde man van 89 jaar en de dienstbode van Hitler. Julia was een kleine, dikke vrouw van 85 jaar en zij was goed bevriend met Eva Braun, de lieve en gevoelige vrouw van Hitler. Julia wist dus veel over het privé leven van Eva en ook dat ze in verwachting was van Hitler. Het moest geheim blijven dat Hitler en Eva een kind hadden en dus zouden Julia en Ullrich het opvoeden. Eva beviel van een zoon, Siegfried, waarvan je als lezer niet veel te weten komt. Door het dagboek van Eva komt Herter nog meer over dit absurde verhaal te weten. Deze dagboekfragmenten zijn vanuit een ik-perspectief geschreven. Eva vertelt zelf al haar gedachten en gevoelens.
De titel van het boek, Siegriedslaat natuurlijk terug op de fictieve zoon van Hitler en Eva. De ondertitel, een zwarte idylle, gaat om de betekenis van idylle, een lieflijk,dichterlijke schildering van het eenvoudige leven. Een zwarte idylle is een paradox. Het verhaal begint als een idylle, maar wordt steeds grauwer en donkerder tot zelfs zwart. 
De setting van het verhaal is Wenen rond het jaar 2000. Het verhaal is in chronologische volgorde geschreven, er is wel een hele lange terugverwijzing als meneer en mevrouw Falkaan het woord zijn over Hitler. Een grote open plek in het verhaal is dat Herter Ullrich en Julia Falk ontmoet en dat hij doorheeft dat zij hem iets belangrijks te vertellen hebben. Je wilt dan graag weten wat zij Herter gaan vertellen, maar het duurt heel lang voordat meneer en mevrouw Falk ter zake komen over wat ze eigenlijk met hem willen delen.
Het thema van het boek is het proberen te ontmaskeren van Hitler, de “Endlösung der Hitlerfrage.” Herter probeert het door allerlei theorieën toe te passen en een fictief figuur in het leven te roepen. Daarmee denkt hij Hitler de spiegel voor te kunnen houden. Na zijn gesprek met meneer en mevrouw Falk komt hij de achter dat dit Siegfried moest zijn, Hitler’s geheim gehouden zoon.
Er zijn verschillende motieven in het boek ‘Siegfried’.
-
 De kleur bruin komt herhaaldelijk terug. De Berghof werd ook wel Braunhausgenoemd, de achternaam van Eva is Braun, Hitler is geboren in Braunau, Departijcentrale in München heette het “braune haus”. SA-troepen waren bruinhemden en bruin onstaat als je alle spectraalkleuren door elkaar smeert.
-
-Filosofieveel voorbeelden uit Nietsches en schopenhauers werk komen aan bodOok Plato, Kant en Hegel worden genoemd.
-
 Het niets, Hitler is volgens Herter het niets omdat niets zo onmenselijk kan zijn als Hitler. Hij is niet een buitenaards wezenmaar een buitenzijns wezenEen voorbeeld: “Het nihilisme staat voor de deurwaar komt deze griezeligste aller gasten vandaan.”Volgens Herter had Nietzsche met deze zin al voorspeld dat er een figuur als Hitler aan zat te komen. Hitler vertegenwoordigt het nihilisme omdat hij het niets is.
-
-Een verhaalmotief in dit boek is fantasie of verbeeldingskracht, Herter is steeds aan het proberen om Hitler in fictie te vangen.

Het boek ‘Siegfried’ is een goed te lezen boek, omdat er maar weinig verhaallijnen zijn en omdat er een auctoriale verteller is. Alleen het filosofische denkwijze van Herter aan het einde van het boek was wel lastig te volgen, omdat er veel informatie snel achter elkaar wordt verteld. Het boek is deels realistisch, omdat het verhaal van Herter echt gebeurd kan zijn. Over de achtergrond van Hitler die in het boek beschreven wordt, is niet met zekerheid te zeggen of dit echt zo gebeurd is. De bedoeling van het verhaal is een mening te geven over hoe Hitler in elkaar zit en waar zijn ideeën vandaan komen. De opbouw van het verhaal is heel logisch.

B
De discussie in onze leesgroep verliep goed, we waren het snel met elkaar eens. Ik heb van deze opdracht geleerd dat ik de volgende keer iets eerder aan het boek moet beginnen, want nu moest ik me een beetje haasten. Ons boek heeft leesniveau 4 en hiermee kon ik goed overweg, ik had het boek best snel uit en ik vond het boek niet te moeilijk, maar ook niet te makkelijk. Ik wil de volgende keer ook een boek van niveau 4 lezen, of van niveau 5. Ik weet nog niet welk boek, of van welke schrijver.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten