woensdag 2 oktober 2013

(Keuzeopdracht LT1, kunst, De zonnewijzer)

Reptielen

Reptielen van M.C. Escher


Leonie is de erfgename van haar vriendin Roos die is overleden. Ze denkt dat ze een duidelijk plaatje heeft van de dood van Roos en dat ze echt aan een zonnesteek is overleden. Maar dan belt Freek, blijkbaar een bekende van Roos, die niet gelooft dat Roos is overleden aan een zonnesteek, omdat de zon die dag helemaal niet geschenen heeft volgens hem. Maar hij zegt ook dat Roos dacht dat iemand haar dood wilde hebben. Hierdoor gaat Leonie twijfelen aan haar plaatje en nadenken over hoe Roos dan wel aan haar einde is gekomen en of het kan dat ze is vermoord. Toch denkt ze niet dat Roos vermoord kan zijn.

De reptielen die in een patroon getekend zijn, geven het duidelijke plaatje van de dood van Roos in het hoofd van Leonie, voordat ze met Freek heeft gesproken, weer. De levende reptielen geven de gedachten weer over de dood van Roos nadat ze met Freek heeft gesproken. Haar hersens gaan werken en ze gaat nadenken over hoe Roos dan wel is gestorven, de reptielen gaan bewegen. Toch denkt ze dat Roos niet vermoord kan zijn, omdat het niet kan dat iemand zo geraffineerd te werk is gegaan, dat het leek of haar dood door een zonnesteek kwam. Ze komt dus weer terug bij het plaatje in haar hoofd dat ze eerst had. De levende reptielen die weer in het patroon van reptielen terug kruipen, geven dit weer.

2 opmerkingen:

  1. Hoi Eva,
    Ik vind het erg origineel bedacht en je hebt de speculaties en gedachten van Leonie goed weergegeven. Het plaatje van de reptielen past naar hoe jij het uitlegt goed bij het verhaal.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Eva,
    Ik vind het wel een hele creatieve en interessante interpretatie van het verhaal, leuk dat je dat door middel van de reptielen hebt kunnen weergeven.

    BeantwoordenVerwijderen