vrijdag 21 februari 2014

Hersenschimmen, J. Bernlef. Why I love this book

Hersenschimmen

Na aanleiding van de 17 tips voor het schrijven van een bestseller uit het opinietijdschrift De Groene Amsterdammer heb ik het boek Hersenschimmen van J. Bernlef geanalyseerd. Hersenschimmen is een ontroerende roman over dementie en ik vind dat het een echte bestseller is.

1. Het boek Hersenschimmen heeft niet echt een hoge inzet omdat het bijvoorbeeld over een belangrijk persoon gaat, maar het heeft wel een moeilijk onderwerp: dementie.
2. Maarten, de hoofdpersoon van het boek, lijdt aan grote innerlijke conflicten, want hij heeft er heel veel moeite mee dat hij steeds zich iets niet meer kan herinneren.
3. In het boek wordt alles met heel veel details vertelt, zo krijg je echt een beeld bij het boek en je gaat meeleven met Maarten en Vera, zijn vrouw, dit maakt het boek ook zo goed.
4. Het verhaal speelt zich af in een dorp dat goed wordt beschreven, dus geen vage locaties.
5. De hoofdpersoon is heel menselijk, want hij wordt goed beschreven en hij heeft veel zelfvertrouwen in het eerste deel van het boek.
6. Het lot speelt een heel belangrijke rol in het boek omdat het het lot van Maarten is dat hij dementie krijgt en daar gaat heel het boek eigenlijk over.
7. De hoofdpersoon is zelf al een buitensporig persoon, want door zijn dementie slaat hij bijvoorbeeld een glazen deur in met een stoel
8. In het boek gaat het over de conflicten tussen Maarten en Vera, maar eigenlijk meer over de conflicten ven Maarten met zichzelf, want hij worstelt met zijn dementie.
9. Maarten transformeert in het boek van een beetje vergeetachtig naar helemaal dement. Dit is heel heftig en daarom raakt het boek je ook.
10. De hoofdpersoon wordt op de proef gesteld door zijn dementie, hij moet er mee leren leven.
11. Je gaat van Maarten en Vera houden en met hen meeleven, doordat hun levens in flashbacks uitvoerig worden verteld en omdat je medelijden krijgt met Maarten die steeds vergeetachtiger wordt en met Vera die met Maartens dementie moet leven.
12. In het boek zit niet echt een subplot, het draait allemaal om de dementie van Maarten en alles erom heen.
13. De titel is kort en veelzeggend en het verklapt niet veel over het boek, dit maakt het boek aantrekkelijk om te gaan lezen.
14. In het boek wordt veel beschreven, soms gaat het opeens over de jeugd van Maarten en dan ziet hij Vera aan als zijn moeder of hij denk dat hij in het bureau van zijn vader aan het kijken is, maar het is zijn eigen bureau. Er wordt zomaar omgeslagen van werkelijkheid naar verzinsels van Maarten. Dit maakt het boek boeiend om te lezen.
15. Het boek sluit wel een beetje aan bij bestsellertrends, want het gaat over een erge kwaal, maar toch is het heel verrassend geschreven.
16. In het boek zitten veel onverwachte ontwikkelingen, want opeens wordt Maarten bijvoorbeeld agressief en slaat hij een deur in om zijn hond Robert binnen te laten. Dit maakt het boek verrassend en niet saai.
17. Als je het boek leest, denk je dit kan nooit goed aflopen, maar toch heeft het boek een mooi eind.

Ik vind dus dat het boek Hersenschimmen een echte bestseller is omdat het een goed geschreven boek is, want je gaat echt meeleven met de hoofdpersonen en je wilt steeds weten wat er verder gaat gebeuren. Ook ga je meer begrijpen hoe het is om dementie te hebben, omdat de gedachten van Maarten heel gedetailleerd beschrijven zijn. Ik vindt dit boek echt een aanrader.


17 tips voor het schrijven van een bestseller uit het opinietijdschrift De Groene Amsterdammer:
1) Verhoog de inzet. Schrijf niet over je ouders maar over een iemand die bijvoorbeeld van Lodewijk XIV afstamt. Maak de inzet van je boek plausibel.
2) Laat je held lijden aan grote innerlijke conflicten.
3) Gebruik altijd details, ze geven aan je werk een universele lading.
4) Maak je setting zo specialistisch mogelijk: geen vage locaties in een vaag dorp.
5) Ondermijn het zelfvertrouwen van de held, maak hem dus menselijk.
6) Laat het lot een belangrijke rol spelen.
7) Creƫer buitensporige karakters.
8) In een verhaal gaat het om conflicten.
9) Karakters moeten transformeren.
10) Stel karakters op de proef.
11) Zorg dat lezers van karakters gaan houden.
12) Vermijd subplots.
13) Zorg voor een verbluffende titel.
14) Show, don’t tell.
15) Sluit je niet aan bij de bestaande bestsellertrends, dus geen tovenaarsleerlingen en ontcijferingen van geheime codes.
16) Zorg voor onverwachte ontwikkelingen.
17) Suggereer steeds dat de afloop niet goed is.

 


3 opmerkingen:

  1. Hallo Eva,

    Ik wil je graag wijzen op het belang dat het lezen van een opdracht heeft. Een vergissing is gauw gemaakt, en dat blijkt ook uit de uitwerking die jij nu gepubliceerd hebt. Bij de opdracht vind je o.a. het volgende:

    Let op! Je analyse is een betoog en moet dus een inleiding met een stelling en een slot met een conclusie hebben. Loop niet enkel de 17 tips langs! Gebruik de tips om te beargumenteren waarom het door jou gelezen boek volgens jou een echte 'bestseller' is (of: zou moeten zijn). Een tegengesteld standpunt is ook mogelijk.

    Helaas zie ik bij jou wel een opsommende tekst. Je inleiding is goed, het slot is goed maar uit de kern moet de nummering gehaald worden.

    '3. In het boek wordt alles met heel veel details vertelt,...'
    Je gebruikt het woord 'vertellen' hier als een passief deelwoord, laat dat in je spelling dan ook blijken.

    4. Het verhaal speelt zich af in een dorp dat goed wordt beschreven, dus geen vage locaties.''
    Dit is inhoudelijk onjuist.

    'Ik vindt dit boek echt een aanrader.'
    Wees alert op de juiste spelling.

    '5. De hoofdpersoon is heel menselijk, want hij wordt goed beschreven en hij heeft veel zelfvertrouwen in het eerste deel van het boek.'
    Dit is geen sterk argument, een personage wordt niet menselijk omdat hij goed beschreven wordt, maar vanwege de dingen die hij doet en denkt. Het is knap van de schrijver dit goed te beschrijven, maar dit beschrijven zelf maakt het personage niet menselijk. Wil je zo'n argument goed uitwerken, dan moet je kenmerken, eigenschappen, karaktertrekken van het personage geven.

    Vriendelijke groet,

    T. Philipsen

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hee Eva.

    Je bent duidelijk geweest in wat je zo goed vond aan het boek. Je hebt voorbeelden uit het boek gebruikt, zodat ik ook de sfeer en een klein beetje het verhaal mee kan krijgen van het boek. Zoals meneer Philipsen al zegt was het niet helemaal de bedoeling om de punten na te gaan. Je had beter de punten als voorbeeld kunnen gebruiken en hieromheen een makkelijker lezend verhaal kunnen maken. Nu is het best wel saai om te lezen, en niet heel overtuigend dat je het boek echt heel goed vind.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Eva,
    Je hebt in je recensie het idee van het boek goed weergegeven. Het is zeer duidelijk en overzichtelijk voor iemand die van plan is het boek te gaan lezen. Er komen wel wat taalfouten in de tekst voor, maar daar heeft meneer Philipsen je al op geattendeerd. Daarnaast ben ik het ook met hem eens dat je je recensie beter om de vragen heen had kunnen schrijven, zodat het echt een geheel is. Hier kan je de volgende keer dat je een recensie schrijft op letten.

    BeantwoordenVerwijderen