woensdag 19 februari 2014

De donkere kamer van Damokles, Willem Frederik Hermans. Lofrede


De donkere kamer van Damokles


De donker kamer van Damokles is geschreven door Willem Frederik Hermans. Het boek speelt zich af in de tweede wereldoorlog en zit vol mysterieuze personen, verzetsdaden en liquidaties. Het heeft dus alles in zich van een spannende oorlogsthriller, maar het boek heeft ook diepere lagen.

De hoofdpersoon van het boek is Henri Osewoudt.  Hij is een lelijk, klein mannetje met blond haar en zonder baardgroei. Hij heeft een saai leven, maar dan komt een officier van het Nederlandse leger zijn leven binnen. Zijn naam is Dorbeck. Dorbeck is in alles het tegenovergestelde van Henri. Hij is bijvoorbeeld groot, zwartharig en hij heeft een baard. Later in het boek noemt Henri hem zijn alter ego. Dorbeck geeft hem in de loop van het boek een aantal opdrachten, waardoor Henri in de problemen komt en later zelfs wordt opgepakt door de Duitsers. Dit maakt het boek erg spannend en een echte page-turner.

Maar het boek heeft een literaire waarde. Het heeft een mooie stijl. Zo staan er in het boek veel grappige en goed bedachte vergelijkingen. Over Osewoudts vrouw staat er in het boek: ‘Haar haren hadden de kleur van pakpapier … haar tanden vormden geen sieraad van de mond, of zelfs maar een wapen, maar eerder een afsluiting ervan, iets als de knip op een portemonnaie.’ Een van de vragen die in het boek centraal staat is de vraag: Wat is goed en wat is fout?. Osewoudts vraagt zich af aan welke kant zijn mysterieuze dubbelganger Dorbeck staat en aan welke kant staat hij zelf eigenlijk. Ook komt de mysterie in het boek naar boven als Osewoudt aan het eind van het boek gevangen genomen wordt door de geallieerden. Dorbeck is er niet om hem vrij te praten. Dan rijst de vraag of Dorbeck eigenlijk wel bestaan heeft of dat hij een illusie was van Henri’s brein. Je wordt door de schrijver steeds op het verkeerde been gezet en dit maakt het boek dan ook zo spannend. Als je het boek uit hebt blijf je nog steeds met vragen zitten.

De donkere kamer van Damokles is een goed geschreven, spannend boek. Het zit boordevol spannende elementen, maar bevat ook mooie vergelijkingen en goede thema’s. Daarom is het en boek voor alle leeftijden en kan ik je het boek zeker aanbevelen.

2 opmerkingen:

  1. Hee Eva,

    Ik zat natuurlijk ook in het groepje die deze trailer heeft gemaakt. Ik vind dat je goed hebt beschreven hoe we zo'n beetje te werk zijn gegaan. Verder hebben we natuurlijk een geweldig filmpje gemaakt:)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Eva,
    Ik probeerde het filmpje te bekijken, maar de video geeft aan dat deze verwijdert is. Ik herinner me nog wel dat we de trailer een tijdje geleden in de les hebben bekeken, en dat iedereen deze erg mooi vond. Het is helemaal terecht dat jullie naar 'Nederland Leest' mochten!

    BeantwoordenVerwijderen