zaterdag 16 mei 2015

Reize door het Aapenland, Gerrit Paape. Verlichting 2a


Wikipedia: ”De verlichting als stroming wordt gezien als een van de pijlers onder de westerse beschaving en zette grote wijzigingen in gang in het denken over religie, filosofie, kunst, wetenschap en politiek. De verlichting gaf aanleiding tot modernisering van de samenleving door middel van individualisering, emancipatie, feminisme, secularisering en globalisering. Het gelijkheidsbeginsel, de mensenrechten en de burgerrechten vinden er hun wortels, net zoals het 'vrijdenken', het klassiek-liberalisme, het socialisme, het anarchisme.” (http://nl.wikipedia.org/wiki/Verlichting_(stroming)#Idee.C3.ABn.2C_ethiek_en_moraal)
De idealen die in de Verlichting centraal stonden zijn: vrijheid, individualisatie, gelijkheid, ontkerkelijking en mensen- en burgerrechten. Ze waren in deze tijd dus erg bezig met het land eerlijk maken, dus iedereen de zelfde rechten en iedereen heeft de vrijheid om te doen wat hij wil. Is er wat terecht gekomen van deze idealen of werken we er nog steeds aan? Of hebben deze idealen misschien wel plaats moeten maken voor andere?

Vrijheid en gelijkheid
In de verlichting streefden de mensen naar vrijheid, gelijkheid en eerlijkheid. Nederland is nu een democratie, de macht is eerlijk verdeeld. Voor iedereen gelden de zelfde wetten en rechten dus iedereen is gelijk voor de wet. Iedereen heeft het recht om naar school te gaan en iedereen heeft vrijheid van meningsuiting en godsdienstvrijheid. Nederland is dus erg vrij en geeft iedereen de zelfde rechten en kansen.

Individualisering
Nederland is nu erg individualistisch ingesteld. Dit is vooral gekomen door de industriële ontwikkelingen, want hierdoor kwam er meer welvaart. Dit heeft er toe geleid dat groepen onafhankelijker werden van elkaar. Ook door de ontzuiling ging men zich meer richten op het individu. Mensen begonnen buiten hun groepsgrenzen te kijken en werden individuen, ze behoorden niet meer tot één bepaalde groep. Dit is nu nog steeds zo.

Emancipatie
Emancipatie is het streven naar een volwaardige plaats in de samenleving vanuit een achtergestelde positie. Vanuit dit streven zijn de mensenrechten en de burgerrechten ontstaan, die bestaan nu nog steeds. De emancipatie gaat nog steeds door, we streven nu nog steeds naar gelijkwaardigheid tussen man en vrouw.

Secularisering
Onder Secularisering verstaan we de ontkerkelijking, religie moet minder maatschappelijke invloed hebben. De afgelopen jaren heeft er zeker ontkerkelijking plaats gevonden, steeds minder mensen gaan actief naar de kerk. Maar de kerk heeft nog steeds invloed, zo zijn er nog verschillende christelijke politieke partijen, zoals het CDA, de Christen Unie en de SGP. Ook is de koning christelijk opgevoed.

Dus wat op Wikipedia staat klopt, de verlichting vormt een van de pijlers onder de westerse beschaving. Alle idealen die in de verlichting centraal stonden, vinden we nu nog steeds heel belangrijk.  Deze idealen hebben Nederland verbeterd, ons land is veel gelijker, vrijer en eerlijker geworden. En we werken nu nog steeds aan deze idealen.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten