vrijdag 5 juni 2015

Max Havelaar, Multatuli. Romantiek 3b Betoog

Max Havelaar
In deze periode hebben we het gehad over de Romantiek. Hierbij hebben we het boek Max Havelaar of der Nederlandsche Handel-Maatschappij van Multatuli, oftewel Eduard Douwes Dekker, gelezen. Maar is dit boek eigenlijk wel representatief voor de Romantiek?
De Romantiek 
De Romantische literatuur is een expressie van gevoelens. De schrijver leeft in onvrede met de werkelijkheid en heeft een sombere, pessimistische kijk op het leven, dit wordt ook wel Weltschmerz genoemd. De schrijver neemt zijn toevlucht in de natuur, sprookjes, het verleden of in het griezelige of geheimzinnige. Men had de voorkeur voor lyrische teksten, hierin staat de weergave van gevoel en emotie centraal.[1]
In Nederland is de periode van de Romantiek meer een mengeling van Romantiek met Realisme. Dit komt omdat in deze periode de Belgische opstand uitbrak. De studenten moesten zich dus bezig houden met het eren van het vaderland en konden zich niet volkomen ontplooien in de Romantiek. Realistische romans zijn vaak krachtige politieke en sociale protesten en er worden vaak verschillende lagen van de bevolking belicht.
Max Havelaar
De Max Havelaar of der Nederlandsche Handel-Maatschappij is representatief voor de Romantiek, omdat Havelaar een romantisch personage is. Hij is een strijder tegen het onrecht wat de Javanen wordt aangedaan, hij is emotioneel en hij is een dromer. Ook worden in de Max Havelaar fictie en werkelijkheid verweven met elkaar, dit is typerend voor de Romantiek. Multatuli heeft zelf in Nederlands-Indië gewerkt, dus aan de ene kant is het een soort autobiografie. Aan de andere kant heeft Multatuli er ook veel dingen bij bedacht om zijn standpunt sterker te maken. Zo is Max Havelaar beschreven als een ware held, hij doet niks fout. In het echt leefde Multatuli natuurlijk niet zo foutloos. In het boek zitten humoristische stukken, dit is weer typerend voor de Romantiek. Bijvoorbeeld het stuk over Droogstoppel, hij wordt beschreven als een beetje domme en onwetende man, dit gebeurt op een grappige manier. Wat minder typerend is voor de romantiek uit het boek is dat Max Havelaar echt naar een oplossing zoekt om de werkelijkheid waarover hij ontevreden is, te verbeteren. In de Romantiek ontvluchte men de werkelijkheid meer, dan dat men de werkelijkheid wilde veranderen. Dit laatste punt is meer typerend voor het Realisme, want Realistische romans gaan vaak over sterke politieke en sociale protesten. Max Havelaar protesteert tegen de onderdrukking van de Javanen. Wat ook typerend is voor het Realisme in dit boek is dat er verschillende lagen van de bevolking worden belicht. Droogstoppel is rijk, sjaalman is arm, het stamhoofd in Nederlands-Indië is rijk, Saïdjah en Adinda zijn arm. Er zitten dus kenmerken van de Romantiek en van het Realisme in dit boek. Toch vindt ik dat het representatief is voor de Romantiek, omdat in Nederland de Romantische periode een mengeling was van Realisme en Romantiek.[2]
Max Havelaar of der Nederlandsche Handel-Maatschappij is dus representatief voor de Romantiek. Dit omdat Max Havelaar een Romantisch personage is, omdat fictie en werkelijkheid door elkaar gebruikt worden en omdat het humoristisch is. Dat er ook kenmerken van het Realisme in het boek zitten is logisch, want in Nederland was de Romantische literatuur een mengeling van Romantiek en Realisme. Dus als je een boek uit de Romantiek wil lezen, kan ik je de Max Havelaar aanraden.



[1] Gerrit van der Meulen & Willem van der Pol, 2013. Laagland, literatuur & lezer. Amersfoort: ThiemeMeulenhoff.
[2] http://www.npo.nl/literatuurgeschiedenis-19e-eeuw/08-05-2014/NPS_1242600


Geen opmerkingen:

Een reactie posten